Aktiviteter - VänerlöjromVänerns guld i Taste Magazine

Det var 1969 det kom en man från Kalix, Artur hette han. Kasta inte löjrommen, sa Artur. Det är den som är värd pengar. Artur visste detta för han kom från Kalix. Sälj rommen, sa han. Kan man sälja den?, sa man på Spiken. Det var så det hela började.

Taste Magazine var en dag ute i Spiken och intervjuade Thommy Möller och Michael Nylander, båda yrkesfiskare och medlemmar i Vänerlöjrom ekonomiska förening. Thommy Möller är ordförande. Det blev en gedigen artikel på tolv sidor som berättar om bakgrunden till löjromsfisket och hur löjromsfisket går till idag samt hur den bereds m.m. Bättre reklam än så kan man inte få.

För att läsa artikel i sin helhet - bläddra i Taste Magazine och läs sidorna 36-47 om Vänerns guld.
Stocholm Waterfront Seafood summit

Den 20-21 januari hölls Stocholm Waterfront Seafood summit. Representanter från Vänerlöjroms ekonomiska förening var på plats i dagarna två och visade upp sin Vänerlöjrom.

Bland dem var Tommy, Boris, Hans och Jörgen som stod tillsammans med fiskare från Hjälmaren och Mälaren.

Allt ifrån färdig mat och maskiner fanns att titta på. Kollegor från Kalix stod mitt emot och hade både fisk och rom att ta del av.

Det blev mycket intressanta dagar där nya kontakter knöts.Föreningen Vänerlöjrom fick årets Vänerstipendium 2022

I november 2022 delades priset ut till årets mottagare av Vänerstipendiet, som gick till föreningen Vänerlöjrom.

Föreningen tilldelas priset för det fina utvecklingsarbete som gruppens fiskare genomfört bland annat för att befästa Vänerlöjrommen som varumärke och förankra det på den kulinariska kartan.

Vänerlöjrom är en ekonomisk förening som bildades 2014 och består av 14 fiskare med lång erfarenhet av hantverksmässig framställning av Vänerlöjrom. Genom olika insatser bedriver dom ett utvecklingsarbete med att kvalitetssäkra löjrommen, marknadsföra produkten och skapa nya säljkanaler. De säljer och har fått fina omdömen från bland annat Gothia Towers, Göteborg och Restaurang Mathias Dahlgren, Stockholm.

Föreningens arbete och produkten i sig bidrar till att förstärka bilden av Vänern som en ren och säker källa för exklusiva råvaror.

Vänerstipendiet är ett pris som delas ut av Karlstads kommun och instiftades i samband med Karlstads 400-årsjubileum. Som en gåva bildade övriga kommuner runt Vänern en fond kallad "Jubileumsfond för Vänern". Priset består av ett stipendium på 20 000 kr som delas ut av Karlstads kommun till en person, företag, organisation eller förening som arbetat för att öka kunskaperna om Vänern.Skyddad ursprungsbeteckning sätter löjrommen från Vänern på kartan!

November 2021
Nu har det efterlängtade beskedet kommit! Efter flera års väntan fick Vänerlöjroms ek förening i dagarna veta att löjrommen från Vänern har fått skyddad ursprungsbeteckning. Ansökan inkom 2014 till Livsmedelsverket och nu sju år senare har EU-kommissionen beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom.

"– Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom", säger Thommy Möller som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening.

» Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.Vänerlöjrommen 2019 håller en imponerande hög kvalitet!

I november bedömdes Vänerlöjrommen av en sensorisk smakpanel bestående av 7 personer.

Smakpanelen var överens om att årets löjrom var av ovanligt jämn och fin i kvalitet. Resultatet har aldrig varit bättre, skriver en av smakpanelens deltagare, Torbjörn Palmberg i sin blogg.

På fotot syns Felicia Lindkvist Carlsson, en annan av deltagarna i smakpanelen.Studieresa till Stockholms fiskauktion

Under januari 2018 gjordes en studieresa med föreningens medlemmar till Stockholms fiskauktion och Östermalms Saluhall och Lisa Elmqvist (restaurang/butik – fisk, skaldjur och delikatesser) i Stockholm. Resan genomfördes i projektet Vänerlöjrom 2.0.

Det man ville få ut utav studieresan handlade dels om utvecklingen av varumärket, men även etableringen av Vänerlöjrommen i nya kanaler, bland annat då i Stockholmsområdet som var destinationen för resan.Framtagning och beslut kring gemensamt salt

Under hösten 2017 har medlemmarna i föreningen haft för avsikt att hitta ett salt som har bra egenskaper och som kan ge mervärde till löjrommen. Därför har de kommit överens om att använda samma salt för att nå så likvärdig smak och kvalité som möjligt.Säsongen igång!

Nu är löjromsfisket 2017 i full gång! Från denna säsong har fiskarna kommit överens om gemensamma burkar i den största storleken, 1180 ml. Så håll utkik efter den!

Missa inte heller Löjrommens dag den 12 november! Då kan du passa på att se produktionen och att köpa hem lite löjrom.Studieresa till västkusten

I juni 2017 gjordes en studieresa till Västkusten med Lokalproducerat i Väst som arrangör för att kolla in hur fiskarna där bedriver sina musselodlingar.

Resans syfte var att mellan yrkesfiskare utbyta erfarenheter och tips kring hur man kan samarbeta. Thommy Möller berättade om framgångskonceptet med Vänerlöjrom Ekonomiska Förening, och hur man kommit så långt så att man nu samarbetar, har gemensamma priser och burkar etc. i stället för att konkurrera med varandra.Utbildning!

Inom projektet Vänerlöjrom 2.0 ska föreningen utveckla de enskilda företagen. Alla löjromsfiskare är småföretagare, de är sina egna varumärken, och de behöver kartlägga sina starka och svaga sidor och planera för sitt företags utveckling.

En första del i denna satsning var att ha en gemensam livsmedelshygiensutbildning. Den hölls den 31 mars 2017 i Spiken. Här är några bilder från dagen.Vänerlöjrom på Passion för mat 2017

Passion för mat 2017

24-26 februari 2017 deltog Vänerlöjrom för tredje gången vid mässan Passion för Mat i Göteborg.

Mässan besöktes av 10 300 personer. Många passerade Smaka på Västsveriges monter, som Vänerlöjrom var en del av.

Thommy Möller, ordförande i Vänerlöjrom, var nöjd med deltagandet.
- 3 000 smakprover gick åt dessa dagar, och vi sålde allt vi hade med oss. Det är populärt med Vänerlöjrom, och vi hade säkert kunnat sälja mer, säger en nöjd Thommy.Vänerlöjrom 2.0

Vänerlöjroms ekonomiska förening har nu (2017) fått ett projekt beviljat inom Fiskeområde Vänern. I det 3-åriga projektet ska man jobba för att stärka varumärket Vänerlöjrom och fördjupa samarbetet mellan föreningens medlemmar. Utvecklingsområdena omfattar:
• Nya medlemmar
• Utveckling av varumärke
• Företagsutveckling
• Försäljningskanaler
• Produkt- och produktionsutveckling

Hushållningssällskapet Skaraborg är projektledare.Tre nya medlemmar!

Föreningen Vänerlöjrom är glada att välkomna tre nya medlemmar inför säsongen 2016. Det är Martin Tengbom i Spiken, Anders Agö på Torsö och Badängens Rök & Fiskeri i Otterbäcken.

De nya medlemmarna uppfyller villkoren för att få använda varumärket Vänerlöjrom och har genom provsmakning fått sin löjrom kvalitetsbedömd.

Vi hälsar dem välkomna i föreningen, som numera består av 18 medlemmar. Läs mer om de nya medlemmarna under rubriken Yrkesfiskarna.Vänerlöjrom i gott sällskap. (Foto: Gunilla Davidsson)

Passion för mat 2016

26-28 februari 2016 deltog Vänerlöjrom för andra gången vid mässan Passion för Mat i Göteborg.

Mässan besöktes av 10.600 personer. Många passerade Smaka på Västsveriges monter, som Vänerlöjrom var en del av.

Thommy Möller, ordförande i Vänerlöjrom var nöjd med deltagandet.
- Bara under lördagen serverade vi 1600 smakprover, och vi sålde all löjrom vi hade med oss och kunde sålt mer, sammanfattar Thommy.

Foto: Gunilla Davidsson
Året Kooperativ i Skaraborg

Vänerlöjrom ek. för. har tilldelats utmärkelsen Året Kooperativ i Skaraborg 2015 av Coompanion. Se utmärkelsen i deras nyhetsbrev.Kockbesök

3 november 2015 hade vi kockbesök i Spiken. Några av kockarna kom från Restaurang Mattias Dahlgren i Stockholm, andra är ambassadörskockar från Smaka på Västsverige.

Dagen inleddes med provsmakning av löjrom från alla medlemmar i föreningen. Detta är en del i kvalitetssäkringen av Vänerlöjrom. Därefter följde ett studiebesök där kockarna mötte några fiskare och även fick delta i beredningsprocessen. De fick se hur fisken skakades ur näten, vara med och klämma löja och därefter se hur resten av processen går till.Löjrommens dag i Spiken

Söndagen den 8 november 2015 är det dags för tredje upplagan av Löjrommens dag i Spiken. Föreningen Vänerlöjrom medverkar och visar löjromstillverkning och bjuder på provsmakning. Se hela programmet för dagen här!

Välkommen!2015-06-25: Smaka på Västsverige

Vänerlöjrom ek. förening är nu medlemmar i nätverket Smaka på Västsverige.Vänerlöjrom är Årets Skarpsill 2015!

Vänerlöjrom utsedd till "Årets Skarpsill 2015"

Kungsfenans pris, Årets Skarpsill 2015, tilldelas i år "Vänerlöjrom – kvalitetssäkrad rom från 16 vänerfiskare" för satsningen på ett hållbart fiske och en förstklassig produkt med hög och jämn kvalitet.

Priset som är på 25 000 kronor delas ut av Kungsfenan och Svensk Fisk i samband med Swedish Maritime Day på Svenska Mässan i Göteborg den 20 april 2015.

Om priset

Utmärkelsen Kungsfenan, The Swedish Seafood Award, delas årligen ut i tre kategorier. Årets Skarpsill är juryns speciella pris för innovatörer och entreprenörer med skarpt nytänkande. Utmärkelsen instiftades år 2001 med länsstyrelsen i Västra Götaland som initiativtagare och med Svensk Fisk som genomförare.

Syftet med utmärkelsen är att inspirera och premiera inom alla områden som kan bidra till en positiv utveckling av fisk och skaldjur - i havet och i våra sjöar, i fångsten, inom livsmedelsindustrin, distribution och handel, i vår kost och som måltidskultur.Mässan Passion för mat 2015!

Passion för mat

Vänerlöjrom deltog i mässan Passion för mat i Göteborg den 27 februari till 1 mars 2015. Vi stod tillsammans med ca 25 andra utställare i Smaka på Västsveriges monter. Mässan, som hölls i Eriksbergshallen i Göteborg, lockade ca 11 000 besökare.

Vi delade ut många smakprover och Vänerlöjrommen väckte stort intresse bland besökare, såväl hos privatpersoner som hos kockar. Många kände inte till att det överhuvudtaget producerades löjrom i Vänern, så det blev en positiv aha-upplevelse.Anders Larsson (Foto: Gunilla Davidsson)

Vänerlöjrom på Årets Kock-finalen

Den 5 februari 2015 avgjordes finalen i Årets Kock och bland de råvaror som kockarna fick välja mellan fanns Vänerlöjrom. Flera av kockarna valde att ha löjrom med i sina rätter och vid presentationen av maträtterna fanns Vänerlöjrom väl synligt på bordet.

Under 2014 gick 16 fiskare samman och bildade den ekonomiska föreningen Vänerlöjrom. Igår fanns de på plats på finalen i Årets Kock i Göteborg och fick stor uppmärksamhet för sin löjrom.
- Smakproverna som vi bjöd på gick åt i rask takt, och vi fick många positiva omdömen om vår löjrom, berättar Anders Larsson som var en av fiskarna som jobbade hårt under dagen för att visa upp produkten för matsveriges representanter.

Nu laddar fiskarna vidare för mässan Passion för Mat som går av stapeln i Göteborg i slutet av månaden. Där kommer Vänerlöjrom finnas till försäljning och man kommer även att marknadsföra löjromspaket inför nästa höst.

För mer information:
Anders Larsson, fiskare, 070-952 98 44
www.vanerlojrom.net

Foto: Gunilla Davidsson